BlueGreen Landscape Architecture Aspen    
 
community
residential
stillwater
gratia
tiers crafted
lines on castle creek
end of placer
perpetuo
sculptural overlays
five trees retreat
double bar x 3
san marino
trentaz ranch
zen captured
ideas
five trees retreat

With its topographically responsive layout and situation within an established grove, the owners of Five Trees were delighted with the architecture and spatial character of their Aspen abode. Unfortunately, the accompanying landscape was significantly lacking in semi-private and private exterior spaces to serve family and frequent guests. Logitudinally thin, steeply sloped and highly visible from the surrounding roads, the site ensured that the integration of such desired spaces, and accomplishment of the owner's design brief, would be especially complex.

The challenge for Bluegreen was to sensitively locate new exterior spaces without compromising the site's authenticity or capacity for ecological resilience. Augmenting the existing aspen grove and serviceberry shrubland created screening opportunities while preserving and framing outstanding views of town and the surrounding valley. Subtly manipulating the grade yielded spaces for a pool, spa, terraces and connecting paths. The resulting landscape integrates both places for restorative contemplation and intimate gatherings, and is referred to by the owners as their Five Trees Retreat.

project type: landscape architecture
location: aspen, colorado
client: witheld by request