BlueGreen Landscape Architecture Aspen    
 
community
residential
gratia
lines on castle creek
end of placer
perpetuo
sculptural overlays
spectrum garden
double bar x 3
grayhead
san marino
trentaz ranch
blackbird house
ideas
blackbird house

Bluegreen and Will Bruder Architects collaborated on this Aspen property to establish a warm, contemporary retreat overlooking Shadow and Ute Mountains. Addressing several neighbors in a bustling part of town, Bluegreen embraced the forested character of the landscape context to craft sequential, variating spaces of shade and sun, respite and social activity.

The entry invites visitors over a quiet drive toward the dramatic façade of Blackbird House: rows of shrub and tree plantings softly frame the angular geometry, while hardscape textures thoughtfully lead visitors inward and through. At the rear of the house, sunlit terraces complemented by bright, airy furnishings provide multi-functional space for dining, lounging, and hosting. Views to Ute Mountain both from the interior and exterior of the house are excellent; neighboring properties are screened by a cluster of chokecherry and a pine-lined swale. The design correlates architecture to context, providing understated, active spaces which direct attention outward toward mountain scenery.

photography credit: Bill Timmerman

project type: landscape architecture
location: aspen, colorado
client: withheld by request